Conform Metodologiei de organizarea a Programului „Săptămâna verde” aprobată prin Ordinul de ministru nr. 3.629/02.02.2023, potrivit Ministerului Educației Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în Școala Gimnazială Specială Nr. 4 în perioada 27 - 31 martie 2023 (săptămâna 26), în interval de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Programului „Săptămâna verde” se desfăşoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile.
Programul saptamanii poate fi accesat aici
Ziua nr. 1
Ziua nr. 2
Ziua nr. 3
Ziua nr. 4
Ziua nr. 5
Proiectul are durata de 9 luni, incepe in data de 29.09.2020 si se finalizeaza in data de 27.06.2021.
Face parte din linia de finantare KA1 - Learning Mobility of Individuals, KA105 - Mobilitatea tinerilor.
Parteneri: Lituania, Romania si Turcia
Scopul proiectului:
In urma derularii proiectului ne dorim imbunatatirea competentelor de viata, la tinerii cu deficiente mintale provenind din medii dezavantajate, din cadrul scolii noastre.
Obiectivele :
1 Dezvoltarea abilitatilor de autonomie de tip socio-emotional-civic, pentru un numar de 30 tineri pe o perioada de 7 zile, intr-un context multicultural, multilingvistic si recreativ;
2. Timp de 7 zile, promovarea in randul a 30 de tineri cu nevoi speciale si posibilitati reduse a interculturalitatii si diversitatii umane;
3. Dezvoltarea deprinderilor civice de comportare adecvata in societate pentru un numar de 30 tinerii cu nevoi speciale si posibilitati reduse, timp de 7 zile.
Proiectul ÎMPREUNĂ DE SĂRBĂTORI - TOGETHER FOR THE HOLYDAYS- Proiect eTwinning – Erasmus+ 2021-2022
Proiectul își propune să sensibilizeze identitatea națională, culturală și religioasă în contextul diversității etnice europene. Implicarea în acest proiect va facilita înțelegerea reciprocă, toleranța, acceptarea interconfesională, colaborarea, parteneriatul. Ne propunem să abordăm sărbătorile religioase și laice din următoarele perspective: teologică, literară, istorică, folclorică - tradițională, culinară, muzicală, teatrală, artă plastică, fotografie, film, pentru a oferi fiecărui copil șansa de a-și exprima el însuși abilități și talente personale.
Pastele- sarbatoarea care ne uneste”
Proiectul -,,Pastele- sarbatoarea care ne uneste- este un proiect care a vizat cunoasterea elevilor despre traditiile nationale si internationale despre sarbatoarea religioasa care poarta denumirea de Paste. Au fost realizate impreuna cu prietenii nostri din Republica Moldova ateliere online pentru a prezenta fiecare aceste tradiții si obiceiueri. Activitatile planificate in acest proiect au fost realizate in conformitate cu calendarul de lucru si toate obiectivele au fost atinse.
Acest proiect a fost desfășurat pentru a promova valorile autentice, care au asiqurat progresul umanității, valorile creștine de iubire a lui Dumnezeu, de iubire a semenului. de toleranță și de ajutorare reciprocă, intr-un contingent in care sacrul, autenticul verificat sunt demotate și dizolvate intr-un relativism cu efecte nocive asupra evoluției copiilor și a tinerilor. Atât elevii, cât și noi profesorii și părinții am învățat din acest proiect despre tradițiile și obiceiurile atât ale noastre, cât și a fraților noștrii din Republica Moldova sau din alte din UE
Proiectul Limbă, Cultură și Spiritualitate Românească
Scopul proiectului ”Limbă, Cultură și Spiritualitate Românească” este de a promova identitatea românească în rândul copiilor români născuți în diaspora, în special a celor din familiile mixte, identitatea națională. Proiectul se dorește a fi o continuare a proiectelor etwinning anterioare, cât și a școlilor de vară pe care le-am întreprins în comunitățile românești din diaspora de cel puțin 5 ani. Fondatorii proiectului sunt: Colegiul Național Pedagogic ”Gh. Lazăr de la Cluj-Napoca și Instituto Comprensivo ”Corrado Meloni” Ladispoli. Partenerii proiectului incluși în platformă sunt din următoarele țări: România – 25 de școli, Italia – 2 școli, Spania, Belgia, Irlanda, Republica Moldova – 6 școli. Alți parteneri care s-au atașat, fără a intra în platformă, au fost: Comunitatea Românească din Canada, Windsor, Comunitatea Românească din Statele Unite ale Americii – Chicago. Profesori implicați: 50 de profesori, 63 de elevi din Colegiul Pedagogic și alte zeci de elevi din celelalte școli.
Proiectul FAKE NEWS # AWARENESS- Proiect eTwinning – Erasmus+ 2021-2022
Mass-media reprezintă canalul prin care se transmit nu doar informații de actualitate, ci și valorile și normele sociale, modelele și formele de comportament. Totodată, mass-media este și o formă de divertisment sau relaxare, recreere sau, pur și simplu, o modalitate de petrecere a timpului liber care devine, astfel, o parte din viața noastră, reușind să ne influențeze comportamentul, atitudinile, precum și deciziile cu privire la acțiunile pe care urmează să le întreprindem în plan profesional sau/și personal.Prin urmare, canalele media au multe efecte asupra dezvoltării fizice, cognitive și sociale a elevilor. Astfel, utilizarea corectă a canalelor media, protejarea de pericolele din mediul digital și înțelegerea limbajului de comunicare în noile canale media au căpătat importanță.
Proiectului își propune sensibilizarea cu privire la dezinformarea întâlnită pe rețelele de socializare și învățarea etapelor necesare pentru a răspunde responsabil acestei provocări.
Proiectul ABC-UL ECOLOGIC - Proiect eTwinning
Modul de viață eco scoate în evidență atitudinea pe care ne-o asumăm față de ecologie și ne inspiră să adoptăm o poziție responsabilă față de acest domeniu. Despre și pentru ecologie este proiectul : „Paşi mici pentru o Planetă mare si curată”.
Prin intermediul acestui proiect, elevii vor învăţa ce înseamnă să gândeşti ecologic, să colectezi diferenţiat deşeuri, să te implici în acţiuni de curăţenie a mediului, să plantezi pomi şi flori pentru a realiza un spaţiu verde. Elevii vor fi antrenaţi în acţiuni comunitare, crearea şi menţinerea unui climat sănătos, curat şi plăcut în şcoală și în comunitate. Toate activitățile proiectului vor fi reflectate în cadrul curriculumului: biologie, geografie, științe ale naturii, istorie se vor face referiri și documentări având scopul propus; la informatică se va constitui blogul eco unde vor fi postate toate informațiile strânse și selectate; la arte se vor realiza postere, desene, machete, cântece, dansuri care să reflecte activitățile proiectului; la matematică, fizică, chimie se vor realiza grafice ale activităților, monitorizări, calcule privind vârsta speciilor de plante etc. Adevărata educaţie ecologică îşi va atinge scopul numai atunci când elevii – cetăţenii de mâine vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii şi vor deveni factori activi în acţiunea de conciliere a omului cu natura. Conştientizând frumuseţea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, elevii vor înţelege utilitatea acţiunilor ecologice. Proiectul oferă posibilitatea de a desfăşura activităţi de educaţie ecologică prin care să cultivăm interesul şi dragostea elevilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată urmăreşte responsabilizarea elevilor faţă de importanţa protejării mediului înconjurător, conturarea deprinderilor şi a atitudinilor de a preţui şi respecta mediul prin comportamente civilizate, dar şi sensibilizarea cetăţenilor privind importanţa mediului înconjurător. Intrarea în acest proiect oferă şcolii şi elevilor ei avantaje şi beneficii de ordin intelectual, educativ, moral, afectiv şi practic, beneficii care se vor reflecta ulterior asupra atitudinii comunităţii locale. Implicarea elevilor în viaţa comunităţii prin activităţile ecologice ce se vor derula urmăreşte formarea unui comportament ecoprotectiv, care cu siguranţă va folosi în definitivarea personalităţii şi conştiinţei viitorilor cetăţeni.
Proiectul Special colors, ÖZEL RENKLER- Proiect eTwinning – Erasmus+ 2021-2022
În acest proiect, elevii din învățământul special vor putea examina și afișa culorile toamnei din ramele lor. Cuvinte cheie: Educație specială, fotografie, toamnă, culori, aparat de fotografiat, expoziție.
Cu acest proiect, elevii de educație specială vor învăța să folosească aparatul foto, să examineze îndeaproape mediul și natura, să recunoască culorile toamnei și să expună fotografiile pe care le-au făcut la sfârșitul proiectului.
Proiectul SCHOOL, MY SECOND HOME"/ „ȘCOALA, A DOUA MEA CASĂ” - Proiect eTwinning – Erasmus+ 2021-2022
Scopul acestui proiect este ca elevii să învețe despre educația școlară din diferite țări. Acest proiect va conține o mulțime de subiecte interesante precum: Școala mea, Istoria școlii, Obiceiuri și tradiții, Mâncare, Uniforma școlară. Acest proiect va crește abilitățile de comunicare orală și scrisă ale elevilor.
H.E.A.R.T.
HEART este un proiect concentrate pe cooperarea si schimbul de bune practice dintre scoli.
Unitatile scolare partenere in cadrul acestui proiect sunt:
Proiectul acopera o diversitate de subiecte care au legatura cu un trai de viata natural, o viata sanatoasa pentru a devein consumatori constienti, respectiv producatori.
Scopul proiectului este de a dezvolta o profunda intelegere a modului in care generatiile anterioare pot adopta un mod de viata natural in folosul noilor generatii. Procedand asa, obiectivul nostru este de a educa adolescentii cu privire la evitarea chimicalelor din alimente, o nutritie sanatoasa, produsa de ei insisi, devenind astfel consumatori constienti si responsabili si implicit increzatori in depasirea provocarilor vietii.
Telul nostru este, de asemenea, sa incurajam adolescentii sa-si schimbe obiceiurile nesanatoase de alimentatie si sa promovam alimentatia sanatoasa.
Toate scolile impart o viziune comuna de educatie a tineretului pentru a devein constienti asupra acestei probleme de importanta mondiala, de a castiga sensul responsabilitatii sociale, de inventa si produce lucruri noi, de a-si schimba comportamentul si de a impartasi informatiile pe care le primesc la scoalai parintilor, cat si comunitatii.
Obiectivele proiectului:
We did it!
Proiectul contine un parteneriat multilateral (Lituania, Turcia, Romania, Grecia, Portugalia), se va desfasura pe 24 de luni si va avea un impact pozitiv nu numai asupra elevilor si profesorilor,dar si asupra intregii comunitati scolare.
Proiectul propune metode noi de predare vor face procesul de invatare si predare mult mai interesant si mai atractiv.
Factorii care influenteaza crearea proiectului:
In proiectul „Connection of different subjects: we did it!!”, scopul nostru este sa cream conditii pentru o educatie inovativa si de calitate.
Scopul proiectului consta in actualizarea metodologiei de predare cu ajutorul integrarii subiectelor. Aceasta va ajuta la imbunatatirea competentelor elevilor cititul, scrisul, vorbirea si ascultarea, dezvoltarea gandirii critice si in acelasi timp urmarirea problemelor tinerilor frecventa slaba, lipsa tolerantei, bulling-ul.
Grupurile tinta ale proiectului sunt elevi intre 7-15 ani care participa in scoli la activitati non-traditionale, iar profesorii organizeaza lectii non-traditionale integrate.
Profesorii participanti in mobilitate, schimba informatii cu colegii, participa la seminarii, conferinte, forumuri, nu numai ca ascultatori dar si ca experti in domeniu.
Vor fi create urmatoarele produse : Pagina Twinspace, pagina de facebook ,logo-ul proiectului, programe de dezvoltare a invatarii.
Activitatile organizate de-a lungul proiectului vor promova creativitatea, cooperarea si comunicarea prin diferite aspecte - cum ar fi sondaje de opinie, preventia bulling-ului, dezvoltarea socializarii in scoala.
Produsele finale ale proiectului: o metodologie e-book cu exemple de lectii integrate. Aceste produse vor fi publicate si vor fi disponibile gratuit in diverse spatii publice; pagina Erasmus+; platforma eTwinning; website-ul scolii, etc... Pentru a incuraja toti profesorii sa-si organizeze lectiile diferit, sa implice elevii in comunicarea libera la lectii.
Dorim sa acordăm profesorilor oportunitatea de a folosi metodologii si materiale didactice noi.
Diseminarea proiectului, durabilitatea, folosirea cunostintelor si competentelor dobandite, promovarea tolerantei in societate sunt asteptarile prioritare ale proiectului.
Aflat in cel de-al cincilea an de desfasurare, acest proiect are în vedere egalizarea şanselor tuturor elevilor, permiţând accesul tuturor la informaţie. Proiectul plasează elevul în centrul procesului educativ, eficienţa învăţării fiind mult mai ridicată prin intermediul metodelor moderne de predare-învăţare.
Proiectul dezvoltă la elevi capacităţi de muncă în echipă, de abordare interdisciplinară a problemelor şi deprinderi de căutare şi valorificarea resurselor.
Societatea contemporana tinde spre insularizarea persoanei datorita posibilitatilor alternative de informare si comunicare, punand in pericol valorile esentiale ale umanitatii: coeziune, comuniune, contagiune emotionala, solidaritate pozitiva.
E momentul sa facem lumii cunoscuta munca noastra cu acesti copii si rezultatele pe care le avem in educatie, dar si oportunitatile comunitatii de a integra copiii in activitati ce reflecta aptitudinile lor.
In fiecare luna vom organiza o celula expozitionala in cadrul Centrului UNESCO unde vom expune lucrari tematice realizate de elevii nostri.
Dascălul are menirea să rescrie istoria atrăgând atenția asupra funcției complementare a valorilor.
In funcție de modul in care părinții iși vor armoniza strategiile cu posibilitățile fiilor lor și cu educatorii acestora , vor croi in mod direct odraslelor un făgaș către devenire sau o cărare tainică spre parvenire
Adresa: Strada Cap. Grigore Marin 42 - 44
Telefon: 031.425.71.41
Fax: 031.425.71.41
Email: sc_speciala4@yahoo.com